diumenge, 18 de març del 2012

L'enigma de la corona del monarca de Siracusa




Conta la història que Hieron, monarca de Siracusa, va fer entrega d'una certa quantitat d'argent i or a l'argenter de la ciutat per a l'elaboració d'una corona. Finalitzat el treball, el monarca, desconfiat de l'honradesa de l'artífex va oplantejar a Arquimedes un enigma. Es tractava de comprovar, sense malmetre la corona, si l'argenter havia o no rebaixat la quantitat d'argent i or per quedar-se'n una part.

Investiga qui era Arquimedes i com s'ho va manegar per solucionar l'enigma!

3 comentaris:

Nina Jiménez Morales ha dit...

Aquest enigma trataba, de comprovar si l'argenter havia o no rebaixat la quantitat d'argent i or per quedar-se'n una part.
Nosaltres ho vam poder demostrar.
L'argenter va rebaixar la quantitat de d'argent. Perquè la seva densitat va canviar quan ens voliem assabenta.

Sergio Funes ha dit...

Que argenter més llest! però el monarca encara ho era més.
No màgradaria estar el lloc on estava l'argenter despres de descubrir el que havia fet.

mara migliore ha dit...

Sandra Toro i Mara: Nosaltres pensem que el enigma de Arquimedes explica com va inventar un mètode per determinar el volum d'un objecte amb una forma irregular. Un home li va demanar a Arquimedes determinar si la corona estava feta de només d'or o si li havia agregat plata un orfebre deshonest. Arquimedes havia de resoldre el problema sense malmetre la corona, de manera que no podia fondre i convertir-la en un cos regular per calcular la seva densitat.Mentre prenia un bany, va notar que el nivell d'aigua pujava a la tina quan entrava, i així es va adonar que aquest efecte podria ser utilitzat per determinar el volum de la corona.. Al dividir el pes de la corona pel volum d'aigua desplaçada es podria obtenir la densitat de la corona. La densitat de la corona seria menor si altres metalls menys densos li haguessin estat afegits.