dijous, 2 de febrer del 2012

El ball de la xocolata


Per observar l'enigma necessites:
  • Un vas de vidre de forma tubular
  • Una ampolla de gasosa
  • Una rajola de xocolata negra
Preparació:
  1. Prepara trossos petits i mitjans de xocolata
  2. Omple el vas amb la gasosa
  3. Afegeix els trossos de xocolata de mica en mica al vas amb gasosa
  4. Observa el moviment dels trossos de xocolata
Preguntes a l'enigma:
  1. Per què puja i baixa la xocolata?
  2. Com s'han format les bombolles de gas sobre els trossos de xocolata?
  3. Hi ha hagut alguna reacció química?

Font: http://www.edu365.cat/eso/muds/ciencies/quimica/xocolata/index.htm



10 comentaris:

Celimar ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
KierSergio ha dit...

el xocolata puja i baixa perque les bombolles de gas es peguen a ell i fan k puji! :)

Laura Guillén Pérez ha dit...

En el experiment, agafàvem una proveta i li posàvem trina. Despres hi tallàvem trossos de xocolata blanca o negre. Despres mirem el que passa. Com la trina no té gas la xocolata es quedava abaix.
En canvi si posem fanta com té gas (diòxid de carboni), doncs els trossos de xocolata van pujant i baixant. També ho vam comprovar amb la pedra pomez i també va funcionar.
Conclusions:
Si agafem qualsevol beguda que tingui gas (diòxid de carboni)i li posem qualsevol tipus de xocolata o la pedra pomez, aquests pujaran i baixaran. Pero nomes es pot fer aquest experiment amb una beguda amb gas.

Nina Jiménez Morales ha dit...

Aquest enigma només es pot fer amb una beguda amb gas(diòxid de carboni).Ho hem pogut comprovar.
També es pot fer amb altres tipus de xocolata( xocolata negre, xocolata blanca i xocolata amb llet), i també pedra Pomez.

Annaa Aguilar ha dit...

Quan vam fer l'experiment de la xocolata, vam observar que com era gasosa i tenia gas, doncs la xocolata s'envoltava de les bombolles del gas, i els trocets petits pujaven i baixaven.Pero els grans s'enfonsaven i no pujaven.

mohsen ha dit...

Dons que xocolata, el poses amb la gasosa les seves bombolles es posem en al xocolata i el fan pulla cap amunt i baixar al mateix temps que per al gas.

CristinaBaena ha dit...

Jo crec , que la xocolata baixa i puja ( balla ) es per el gas.

Perquè si el fem amb una veguda que no te gas no baixa ni puja.

La pedra pomez a tenir molts furats agafa més gas i puja més vegades.

DaviiD ha dit...

aquest enigma em va agradar perque es veia como pujava i baixava la xocolata a causa del gas de la gasosa

mara migliore ha dit...

Hipótesis:
Crec que el que passa és per el gas, si el féssim amb aigua(per exemple) la xocolata no ballaría. Crec que és pot fer amb qualsevol beguda amb gasosa (CocaCola, Fanta,etc.).

Anònim ha dit...

La xocolata puja i baixa dins la gasosa degut a que el diòxid de carboni s'adhereix a la superfície de la xocolata elevant-la amb el gas cap amunt. Quan el xocolata arriba a la superfície aquest diòxid de carboni que l'envoltava desapareix degut a la seva dissolució amb l'aire fent que la xocolata torni al fons. Aquest procés es repeteix constantment.